همه‌پرسی از مردم اوکیناوا در مورد جابه‌جایی پایگاه آمریکا

عمومی

 

اهالی اوکیناوا امروز (یکشنبه) درباره جابجایی پایگاه نظامی ارتش آمریکا در یک همه‌پرسی شرکت می‌کنند؛ همه‌پرسی‌ای که بیانگر احساس آنها درباره نیروهای آمریکایی در کشورشان است

به نقل از خبرگزاری آسوشیتدپرس، این همه پرسی لزوماً الزام آور و لازم الاجرا نیست اما تمایل برای سنجش احساسات عمومی در مورد جابجایی پایگاه هوایی “فوتنما” که طرح دولت شینزو آبه، نخست وزیر این کشور است، بالا است.

این قضیه از سال ۱۹۹۵ آغاز شد، هنگامی که خشم عمومی نسبت به اعضای سرویس نظامی آمریکا که به یک دختر ۱۲ ساله تجاوز کرده بودند، بالا گرفت. پایگاه هوایی فوتنما برای مدت‌ها به دلیل اینکه وجودش در مناطق مسکونی خطرناک است مورد انتقاد قرار گرفت. واشنگتن همچنین توافق کرد تا تعدادی از پرسنلش را به قلمرو اقیانوس آرام ایالات متحده در گوام انتقال دهد.

حالا یک پایگاه جایگزین در محل دفن زباله ساحلی به نام “هنوکو” به وجود آمده است. منتقدان اما گفته‌اند که وجود این پایگاه به زندگی صخره‌های مرجانی آسیب میزند.

“تومومیچی شیمابوکورو” که در یک هتل در جنب ساحل کار می‌کند، می‌گوید: اینجا نیروهای آمریکایی زیادی وجود دارد. البته که ۹۹ درصد آنها انسان‌های خوبی هستند اما یک درصد آنها نیز وجود دارند که کارهای شرورانه انجام می‌دهند. این برای ما سخت است.

او در یک مکالمه تلفنی به آسوشیتدپرس گفت: من حس می‌کنم که بیشتر اهالی اوکیناوا در اعتراض به این برنامه رأی دهند.

رسانه‌های ژاپنی طی نظرسنجی‌های خود مشخص کرده‌اند که رأی دهندگان به احتمال زیاد برنامه “هنوکو” را رد می‌کنند و نمی‌پذیرند. حدود ۱.۱۶ میلیون نفر از ساکنان اوکیناوا که ۱۸ سال یا بیشتر دارند مجاز به رأی دادن در این همه پرسی هستند و انتظار می‌رود شرکت در همه پرسی بالا باشد. تمایل‌ها به رد این برنامه نه تنها بین ژاپنی‌ها بالا است بلکه تمامی صلح طلبان دنیا نیز با مردم ژاپن هم عقیده هستند.

پرسش اصلی رفراندوم بدین شرح است: “جایگزینی پایگاه هنوکو در ساحل برای ارتش آمریکا به جای پایگاه فوتنما.” همچنین پاسخ‌ها قرار است بدین شرح باشد: “من موافق هستم” یا “موافق نیستم.”

اگرچه اوکیناوا تنها یک درصد از اراضی کشور ژاپن را تشکیل می‌دهد اما با این حال محل استقرار حدود نیمی از ۵۴ هزار نیروی آمریکایی مستقر در ژاپن است و این باعث شده تا تحت یک توافق دو جانبه امنیتی حدود ۶۴ درصد از این اراضی مورد استفاده نیروی‌های آمریکایی قرار گیرد.

ژاپن برای دفاع خود به صورت قابل توجهی به آمریکا تکیه می‌کند و دولت گفته است که حتی اگر در همه پرسی طرح هنوکو رد شود جا نمی‌زد و ثابت قدم می‌ماند.

برای سال‌ها هنوکو محل اعتراضات و تجمعات بیشماری بوده است. انتخابات سال گذشته که با انتخاب دنی تاماکی، فرماندار اوکیناوا همراه بود، انرژی جدیدی به این جنبش تزریق کرد.

پرسش اصلی بسیاری از اهالی اوکیناوا این است که چرا عملیات‌های نظامی آمریکا نمی‌تواند به مناطق دیگر ژاپن منتقل شود. چنین طرح‌هایی اصولاً با پیشرفت‌های کمی همراه بوده‌اند و باعث شده‌اند تا مردم اوکیناوا احساس کنند که با آنها درست رفتار نمی‌شود.

“کولونل جان هاتچسون” یک سخنگوی نیروهای آمریکا در ژاپن گفته است که هنوکو قراردادی دو جانبه است که در راستای تعطیلی فوتنما به وجود آمده است. او همچنین بیان کرده است که وجود این پایگاه به معنی باقی ماندن ظرفیت‌های حیاتی برای امنیت ژاپن است. او از اظهار نظر در مورد همه پرسی ممانعت کرد و گفت که این یک مساله سیاسی داخلی است.

او گفت: ما معتقد هستیم تا روابط خوب خود را با جوامع محلی اوکیناوا ادامه دهیم و بهترین تلاش خود را برای متعادل کردن نگرانی‌های آنها با ضرورت آماده بودن برای پایبندی به تعهدات قرارداد خود، انجام دهیم.