با چرخش به سمت چین و روسیه، اتحاد ۷۰ ساله فیلیپین و آمریکا به پایان نزدیک میشود
در فيليپين همه چيز به ضرر آمريكا پيش ميرود؛ يك هفته پس از آنكه رودریگو دوترته، رئیس جمهور اين كشور اعلام كرد كه راهش را از آمريكا جدا كرده، حالا مردم هم در تجمعهاي وقت و بيوقت در خيابانهاي مانيل، پايتخت، خواستار خروج نيروهاي آمريكايي اين كشور هستند.
دوترته 4 ماه گذشته را طوفاني ظاهر شده است؛ از اوايل تابستان كه به قدرت رسيد، با قاچاقچيان مواد مخدر درافتاد. تاكنون بيش از 3 هزار نفر در عملياتهاي پليس و نيروهاي امنيتي عليه گروههاي كوچك و بزرگ قاچاق مواد مخدر كشته شدهاند. دولت گفته همه اين افراد به نوعي در قاچاق مواد مخدر در فيليپين نقش داشتهاند. رئیس جمهور فيليپين اما خيلي زود به سراغ قدرتي رفت كه دهها سال اين كشور را تحت كنترل خود داشت؛ تا سال 1946 به صورت يك قدرت استعماري و پس از آن با حضور نظامي. اين رفتار دوترته همانقدر براي آمريكا غيرمنتظره بود كه رسيدنش به كرسي رياست جمهوري. دنيل راسل، معاون آسيا و اقيانوسيه وزير خارجه آمريكا گفت كه از سخنان دوترته «بهتزده» شده است.
رئيس جمهور فيليپين هفته گذشته طي سخناني در چين خطاب به مقامهاي پكن گفت: «آمريكا ضعيف شده است؛ من خود را با ايدئولوژي شما همراستا ميكنم. ممكن است براي مذاكره با پوتين به روسيه بروم و به او هم بگويم 3 كشور چين، روسيه و فيليپين در مقابل دنيا ايستادهاند.» او ديروز هم در سفر به ژاپن بار ديگر لب به انتقاد از آمريكا گشود و اين بار به صراحت خواستار خروج نيروهايي آمريكا از اين كشور شد. در مقابل سخنان انتقادي آمريكاييها هم گفت: «با ما مانند سگی قلادهبسته رفتار نکنید.»
- اهميت فيليپين براي آمريكااز سال 2002 نيروهاي نظامي آمريكا به بهانه آموزش نيروهاي فيليپيني براي مبارزه با گروه تروريستي ابوسياف وارد اين كشور شدند. سال 2014 نيز قراردادي تحت عنوان «قرارداد همکاری دفاع پیشرفته» (EDCA) بين دو طرف به امضا رسيد كه حالا در دوره رياست جمهوري رودریگو دوترته بايد آن را پايان يافته دانست. دوترته روز سهشنبه گفت كه كشورش قرار نيست وارد جنگي شود، بنابراين نيازي هم به حضور نيروهاي خارجي ندارد.بخش عمده نيروهاي آمريكايي سال گذشته فيليپين را ترك كردهاند اما همچنان 100 نيروي نظامي اين كشور به عنوان مشاور در اين كشور حضور دارند؛ 100 نفري كه گويا با فضاي ايجاد شده آنها هم بايد آماده رفتن باشند تا 70 سال اتحاد و ائتلاف مانيل با واشنگتن به پايان خود نزديك شود.همشهری
- در شرق آسيا، درياي جنوبي چين كانون توجه و تنش است. نيمي از مبادلات تجاري جهان از طريق اين دريا انجام ميشود و خطوط اصلي كشتيراني از اين مسير عبور ميكنند. آمريكا و چين طي 2 سال گذشته بر سر در دست گرفتن كنترل اين منطقه درگير تنش بودهاند. در اين ميان، فيليپين كه خود با چينيها بر سر سهمخواهي از درياي جنوبي چين درگير تنش بوده در جبهه آمريكا قرار ميگرفت اما دوترته در سفر اخير خود به چين، گفت كه ديگر نيازي به حمايتهاي آمريكا ندارد و ميتواند با چين بر سر اختلافات سرزميني موجود كنار بيايد. وزیر دفاع فیلیپین هم اعلام كرده رزمایش دریایی مشترک این کشور با آمریکا در دریای جنوبی چین اكنون ديگر متوقف شدهاست.
- فيليپين يكي از محورهاي استراتژي آسيايي آمريكا به خصوص طي 5 سال گذشته بوده است. در سال 2011، يعني 3 سال پس از به قدرت رسيدن باراك اوباما، واشنگتن اعلام كرد براي منافع بلندمدت آمريكا، هيچ منطقهاي مهمتر از شرق آسيا نيست. بر اين اساس، استراتژي آمريكا بر مبناي افزايش حضور نظامياش در اين منطقه با هدف مهار چين تعريف شد. طي سالهاي پس از جنگ جهاني دوم، فيليپين هميشه يكي از نقاط كليدي براي حضور آمريكا در منطقه بود و اين كشور متحد نزديك آمريكا محسوب ميشد.