گزارش تسنیم| آیا کره شمالی از مدار چین خارج می‌شود؟

عمومی

 

نزدیک شدن احتمالی کره شمالی به آمریکا و کاهش روابط میان پکن و پیونگ یانگ به شدت باعث نگرانی چین شده است

به گزارش گروه بین‌الملل خبرگزاری تسنیم، چین و کره شمالی مدتهاست که متحد یکدیگر به شمار می‌روند. این اتحاد حاصل کشته شدن 130 هزار سرباز چینی ازجمله فرزند مائو تسه تونگ، بود که در جنگ دو کره در دفاع از کره شمالی جان خود را از دست داد. این اتحاد هرچند سابقه بلند مدتی دارد اما هیچگاه بدون تنش نبوده است. هرچند پیونگ یانگ به حمایت تجاری و دیپلماتیک پکن نیازمند است اما به اعتقاد بسیاری از کارشناسان دولت کره شمالی هیچ وقت از بازی کردن نقش برادر کوچک در برابر چین بزرگ راضی نبوده است.

اکنون که کیم جونگ اون، خود را در عرصه جهانی معرفی کرده برای دیدار با رهبران کره جنوبی و آمریکا آماده می‌شود، چین نگران این مسئله است که کره شمالی از مدار تحت حمایت پکن خارج شود. هرچند فشار اقتصادی چین در کشاندن پیونگ یانگ به پای میز مذاکره بسیار تاثیرگذار بود اما پکن نگران است رهبر کره شمالی اکنون توافق را قبول کرده و همین مسئله باعث نزدیکی کره شمالی به دشمنان قدیمی چین شود.

تانگ ژائو، کارشناس هسته‌ای مرکز تسینگوا کارنگی در پکن گفت: حتی در نهادهای استراتژیک چین نیز این نگرانی شدید وجود دارد که  آمریکا کره شمالی هسته‌ای را به عنوان متحد خود و یا حداقل یک کشور دوست قبول کند.

این نگرانی‌ها با توجه به تنش ایجاد شده میان چین و آمریکا تحت عنوان “جنگ تجاری” تشدید شده است. ژائو دراین باره گفت: برخی از این نگرانی‌ها به اندازه‌ای شدید است که تا اندازه زیادی شبیه به فرضیه توطئه است اما در واقع بیانگر شک و تردید چینی‌ها نسبت به آمریکا و کره شمالی است.

برای بیش از نیم قرن حفظ وضعیت موجود در روابط میان چین و کره شمالی کافی به نظر می‌رسید و پکن به عنوان مانعی در برابر درگیری نیروهای آمریکایی و کره شمالی عمل می‌کرد. اما حرکت کیم جونگ اون به سمت هسته‌ای شدن این توازن را برهم زد. این اقدام باعث رقابت تسلیحاتی شدید در همسایگی چین و افزایش خطر حمله نظامی توسط آمریکا و متحدانش شد.

رهبر کره شمالی تعدادی از مقامات بلندپایه کشورش را که دارای روابط نزدیکی با چین بودند، به شیوه‌های مختلف از بدنه حکومت خود حذف کرد. عدم ملاقات رهبر کره شمالی با سفیر چین و چندین مورد دیگر بیانگر علت نگرانی چین از اتفاقات اخیر است. همین مسائل و موضوع دیدار با آمریکا با واکنش جدی چین و در نتیجه اولین سفر خارجی کیم جونگ اون در 7 سال اخیر به چین همراه شد.

چین سال گذشته میلادی با سنگین ترین تحریم‌های سازمان ملل علیه کره شمالی موافقت کرد اما باید به این نکته توجه داشت که پکن علاقه‌ای به تغییر رژیم در کره شمالی ندارد. پکن نگران این مسئله است که سقوط سیاسی و اقتصادی کره می‌تواند به مهاجرت مردم این کشور و در نهایت اتحاد دو کره منتهی شود.

به همین دلیل است که پس از اعلام خبر توقف آزمایشات موشکی و هسته‌ای کره شمالی برخی در چین این زمان را فرصت مناسبی برای لغو تحریم‌ها علیه پیونگ یانگ دانستند. گلوبال تایمز چین نیز بعد از خبر توقف آزمایش هسته‌ای کره شمالی هشدار داد که اگر واشنگتن به دنبال خلع سلاح پیونگ یانگ با استفاده از حداکثر فشار باشد، نتیجه‌ای نخواهد گرفت و احتمالا این اقدام باعث تشدید تنش خواهد شد. به اعتقاد این نشریه جامعه بین‌الملل می‌بایست با استفاده از سیاستهای تشویقی و کاهش تحریم‌ها کره شمالی را از تسلیحات هسته‌ای دور نگه دارد.

این درحالی است که کاخ سفید مصرانه اعلام کرده تا زمانی که پیونگ یانگ گامهای جدی در مسیربرچیدن برنامه موشکی و هسته‌ای خود برندارد، هیچ امتیازی به این کشور تعلق نگرفته و  حداکثر فشارها ادامه دارد.

در نهایت باید گفت که رئیس‌جمهوری چین قصد ندارد آمریکا کنترل تحولات منطقه را برعهده داشته باشد، بخصوص زمانی که روابط میان دو کشور به شدت ضعیف است. به نظر می‌رسد پکن از هر فرصتی برای تحت تاثیر قرار دادن اعتبار آمریکا و تاثیرگذاری بر نتایج دو نشست استفاده می‌کند.

انتهای پیام/