آشنایی با بیماری‌هایی که سبب خشکی پوست می‌شوند

عمومی

برخی از بیماری‌ها ممکن است، سبب خشکی پوست شوند

با بيماري‌هايي كه ممكن است سبب خشكي پوست شوند، آشنا شويد.

 

  • بیماری کلیوی: بسیاری از افراد مبتلا به بیماری کلیوی از وجود آن بی‌اطلاعند در حالی که نشانه‌هایی مانند خستگی، مشکل در تمرکز یا خواب، افزایش ادرار، پف کردگی و … را تجربه می‌کنند. خارش و خشکی پوست نیز زمانی اتفاق می‌افتد که کلیه‌ها دیگر قادر به حفظ تعادل مواد معدنی و مواد مغذی موجود در خود را ندارند. بیماران مبتلا به نارسایی مزمن كلیه، پوست خشكی دارند كه گاهی اوقات ممكن است همراه با پوسته باشد.
  • كوچك شدن اندازه غدد عرق در این بیماران ممكن است در ایجاد این مشکل دخالت داشته باشد. گرچه مصرف مقادیر بالای داروهای مدر (ادرارآور) در این بیماری نیز، یك عامل تشدید كننده خشكی پوست است. كرم‌های مرطوب كننده در افرادی كه پوست خشك دارند ممكن است سبب تسكین خارش شود. در طولانی مدت، تنها پیوند كلیه می ‌‌تواند سبب تسكین دائمی این عارضه ناراحت كننده در این بیماران شود.
  • سرطان پوست: ضخامت و خشکی پوست که در نهایت باعث خونریزی می‌شود، می‌تواند نشانه ای از ابتلا به سرطان سلول سنگفرشی باشد؛ یعنی دومین فرم رایج سرطان پوست. این سرطان خود را با زگیل یا زخم‌های باز نیز نشان می‌دهد. سرطان سلول سنگفرشی در اثر قرارگیری طولانی مدت در معرض اشعه یو وی آفتاب ایجاد می‌شود و به راحتی قابل درمان است. به ندرت این نوع سرطان بدشکل و کشنده است.
  • دیابت: یکی از تظاهرات بیماری دیابت، تظاهرات پوستی است. هنگامی که سطح قند خون شما بیش از حد بالا می‌رود، بدن دچار کم آبی می‌شود. دیابت همچنین منجر به دخالت در فرایند تعریق معمول و کاهش رطوبت پوست می‌شود. خشکی و ترک پوست و آسیب‌پذیری آن در برابر باکتری‌ها و عفونت‌ها از عوارض شایع دیابت است. استفاده از نرم کننده‌ها در فصول خشک سال، استفاده از دستگاه بخور در منزل، پرهیز از حمام و دوش گرفتن با آب بسیار گرم و در نهایت مراجعه به پزشک در بیماران دیابتی که از عوارض پوستی رنج می‌برند، ضروری است.
  • کم‌کاری غده تیروئید: هنگامی که سطح هورمون تیروئید بیش از د پایین می‌آید، علائمی مانند کاهش متابولیسم، احساس سردی، فراموشی، افسردگی و یبوست ظاهر می‌شوند. هورمون‌های تیروئید نقش مهمی در سلامت سلول‌های جدید پوست دارند. اگر کم‌ کاری غده تیرویید برای مدت طولانی ادامه داشته باشد، تاثیر خاصی را روی پوست و موی فرد به جا می‌‌گذارد مانند خشک‌ شدن، ریزش، بد رنگ‌ شدن و از بین رفتن جلای موها. البته این عوارض بر پوست نیز قابل‌ مشاهده‌ اند که از مهم‌‌ترین آنها می‌‌توان به پوسته ‌پوسته‌ شدن و خشک ‌شدن پوست اشاره کرد. در کم‌ کاری تیرویید با استفاده از داروی لووتیروکسین به تدریج مشکل‌ پوسته ‌پوسته شدن، زبری و خشکی پوست و همچنین ریزش مو و تنک ‌شدن آن برطرف خواهد شد و جای نگرانی نخواهد بود. به گزارش خبرنگار مهر، با توجه به اهمیت اسیدهای چرب امگا۳، به پنج فایده اصلی روغن ماهی در ادامه اشاره می‌شود.
  • سازمان بهداشت جهانی مصرف ۱ تا ۲ وعده روغن ماهی در هفته را توصیه می‌کند چراکه اسیدهای چرب امگا۳ موجود در ماهی فواید متعددی برای سلامت دارند.
  • آشنایی با ۵ خاصیت روغن ماهی برای سلامت
  • برای سلامت قلب مفید است: اسیدهای چرب امگا۳ با افزایش HDL (کلسترول خوب) و کاهش میزان اسیدهای چرب کبد، روند سنتز اسیدچرب را کُند کرده و مانع از آنزیم‌های تولیدکننده تری گلیسیرید در خون می‌شوند. مطالعات متعدد نشان داده‌اند افرادی که زیاد ماهی مصرف می‌کنند با نرخ کمتر ابتلا به بیماری‌های قلبی مواجه هستند.
  • به کاهش التهاب کمک می‌کند: مطالعات زیادی اثبات کرده‌اند که روغن ماهی دارای خواص ضدالتهابی بوده که می‌تواند به درمان بیماری‌های دارای التهاب مزمن نظیر چاقی، دیابت و افسردگی کمک کند. روغن ماهی به شکل چشمگیری موجب کاهش درد مفاصل، سفتی ماهیچه‌ها و نیاز دارویی در افراد مبتلا به آرتروز می‌شود. آرتروز یک بیماری التهابی است که منجر به درد شدید در مفاصل می‌شود.
  • به کاهش وزن کمک می‌کند: روغن ماهی از طریق فعال سازی پروتئینی موسوم به UCP۱، چربی سفید را به چربی قهوه‌ای تبدیل می‌کند. بافت چربی قهوه‌ای به مراتب سودمندتر از چربی سفید است چراکه می‌تواند کالری بیشتری بسوزاند. برخی مطالعات هم نشان داده‌اند که مصرف مکمل روغن ماهی در کنار رژیم غذایی یا ورزش، می‌تواند به کاهش وزن کمک کند. مطالعه‌ای بر روی ۲۱ نفر نشان داد مکمل‌های روغن ماهی موجب کاهش اندازه دور کمر و نسبت اندازه کمر به ران می‌شود.
  • به تقویت بینایی کمک می‌کند: مطالعات نشان داده‌اند افرادی که از دوره کودکی به قدر کافی امگا۳ دریافت نکرده باشند با ریسک بیشتر بیماری چشمی روبرو هستند. همچنین با افزایش سن، میزان بینایی کاهش می‌یابد که منجر به «دژنراسیون ماکولا» ناشی از سن می‌شود. مطالعات نشان داده است که روغن ماهی به پیشگیری از بیماری چشمی دژنراسیون ماکولا کمک می‌کند.
  • سلامت مغز را بهبود می‌بخشد: یکی از شایع‌ترین فواید روغن ماهی از منظر عموم، توانایی آن در تقویت سلامت مغز است. روغن ماهی از بیماری آلزایمر پیشگیری می‌کند و مطالعات و تحقیقات زیادی نشان داده‌اند افرادی که ماهی می‌خورند با روند کُندتر کاهش عملکرد مغزشان در دوره سالمندی مواجه هستند.
  • زندگی > تغذیه – همشهری آنلاین: