به عقیده کارشناس روس، کشورهای اروپایی برغم انتقاد و اظهارات تند از اقدامات آمریکا، هنوز نمیدانند که چگونه و با چه ابزاری باید با اعمال فشارهای واشنگتن مقابله کرده و سیاست مستقلی را اجرا کنند
روزنامه اینترنتی «آر.ب.کا» روسیه در تحلیلی مینویسد: “امانوئل ماکرون” رئیس جمهوری فرانسه به طور علنی خواستار فعال شدن تلاشها برای تقویت استقلال اتحادیه اروپا از آمریکا شد. البته به عقیده کارشناسان، هرچند آلمان پیش از این موافقت خود با چنین پیشنهاد نشان داده، ولی اقدام مشخصی در این رابطه صورت نگرفته است.
رئیس جمهوری فرانسه روز دوشنبه (دیروز) در سخنرانی خود برای سفیران این کشور در خارج، بر ضرورت اتخاذ تدابیری از سوی اتحادیه اروپا به منظور تقویت توان بالقوه آن برای ایفای یک نقش مستقل در عرصه بین المللی تاکید کرد.
به عقیده وی، برای رسیدن به این استقلال باید تلاشها به منظور تقویت توان دفاعی اتحادیه اروپا فعال شود. ماکرون همچنین وعده داد که در آینده نزدیک طرحهایی را در این زمینه ارائه خواهد داد.
سخنان ماکرون نخستین تلاش کشورهای اروپایی برای رها شدن از اعمال فشارهای آمریکا نیست. پیش از این “آنگلا مرکل” صدر اعظم آلمان نیز در ماه جولای گفته بود که اتحادیه اروپا نباید بیشتر از این برای حل و فصل مشکلات روی «ابرقدرت ایالات متحده» حساب کند.
هفته گذشته نیز “هایکو ماس” وزیر امور خارجه آلمان خواستار ایجاد مکانیسمی برای دفاع از کشورهای اروپایی در مقابل تحریمهای آمریکا شد.
اتحادیه اروپا در ماه مه گذشته از تصمیم رئیس جمهور آمریکا برای خارج شدن یکجانبه از برنامه جامع اقدام مشترک (برجام) در زمینه برنامه هستهای ایران و همچنین از افزایش تعرفههای گمرکی برای کالاهای اروپایی به شدت انتقاد کرد. تحریمهای جدید آمریکا علیه ایران همکاریهای شرکتهای اروپایی با ایران که پس از توافق هستهای بار دیگر فعال شده بود را مورد تهدید قرار داده است.
“فئودور لوکیانوف” رئیس شورای سیاست خارجی و دفاعی روسیه در این باره میگوید، البته کشورهای اروپایی برغم اظهارات تند علیه اقدامات آمریکا، نمی توانند اقدام جدی برای مقابله با این کشور انجام دهند و نمونه بارز آن اوضاع پیرامون توافق هستهای با تهران است.
وی توضیح داد: «سیاستمداران اروپایی اعلام کردهاند که برخورد واشنگتن با توافقنامه هستهای قابل قبول نیست، ولی با این وجود شرکتهای اروپایی در حال خارج شدن از بازار اقتصادی ایران بوده و نگران از دست دادن روابطشان با طرف آمریکایی هستند.»
لوکیانوف افزود: «در اتحادیه اروپا می دانند که آمریکا برای اعمال فشار بر آنها منابع و امکانات بسیار خوبی دارد، ولی نمیتوانند تدابیر مشخصی برای مقابله با این اعمال فشارها اتخاذ کنند و در نشان دادن اعتراض خود تنها به دادن شعارهایی بسنده میکنند.»
به گفته وی، سخنان رئیس جمهور فرانسه هم صرفا نشان دهنده تمایل وی برای بازگشت به زمانی است که پاریس با وجودی که متحد نزدیک آمریکا به شمار میرفت، سیاست مستقلی را اجرا میکرد.