آخرین وضعیت «داعش» در سوریه؛ همنوایی با منافع آمریکا و حفظ چاه‌های نفت

عمومی

 

یک نویسنده و تحلیلگر بارز سوری در مقاله‌ای به بررسی وضعیت گروه تروریستی داعش در خاک سوریه و حضور ارتش آمریکا در شرق این کشور و ارتباط آن با یکدیگر پرداخت.

“عبدالله سلیمان علی” نویسنده و تحلیلگر بارز سوری و پژوهشگر در امور گروه‌های اسلامی در این مقاله آورده است: پس از گذشت حدود پنج ماه از به اصطلاح “غزوه” ابو محمد العدنانی (سرکرده داعش) که در رسیدن به اهداف خود ناکام ماند؛ گروه ترویستی داعش بار دیگر تلاش کرد تا از طریق حملات هفته گذشته خود به مواضع ارتش سوریه در چند منطقه در صحرای سوریه، حضور خود را گسترش دهد.

این حملات به منطقه “سبع بیار” و پاسگاه “ظاظا” صورت گرفت که از جایگاهی راهبردی به خاطر مشرف بودن بر جاده دمشق – بغداد برخوردار است. این حملات همچنین شامل منطقه “العلیانیه” شد. برخی خبرها حکایت از آن داشت که هدف گروه تروریستی داعش از این حملات تلاش برای رسیدن به شهر “السخنه” برای تکرار سناریوی به اصطلاح “غزوه” ابومحمد العدنانی بود.

به گفته شماری از کارشناسان و فعالان، خطر حملات گروه تروریستی داعش از این جهت است که نشان می‌دهد این گروه مقداری از قدرت نظامی خود را بازیافته است و همچنین این حملات، داعش را قادر کرد تا راهبرد جنگی جدیدی را در پس راهبرد گذشته خود تهیه کند.

اما خطر واقعی این است که تضاد منافع طرف‌های بین المللی و منطقه‌ای و نبود یک سیاست متحد و یکپارچه برای مبارزه با گروه‌های افراطی و تداوم استفاده ابزاری برخی طرف‌ها از این گروه‌ها برای اجرای برخی نقشه‌های خود، همچنان چشمه پرآبی را ایجاد کرده که داعش را قادر می‌کند تا ادامه حیات داده و گاهی نیز دل به بازیابی قدرت خود ببندد.

بر اساس گزارش المیادین در ادامه این مطلب آمده است: نکته جالب توجه این است که حملات اخیر داعش به منطقه سبع بیار و پاسگاه ظاظا و دیگر مناطق در زمانی خاص صورت گرفت؛ یعنی زمانی که آمریکا در بحث و جدل گسترده درباره تصمیم دونالد ترامپ برای خروج نیروهایش از سوریه و واگذار کردن امور به دیگران به سر می‌برد. این بحث و جدل از وجود شکاف بزرگی در درون دولت آمریکا درباره این تصمیم و پیامدهای آن حکایت داشت. روشن بود که ریشه اصلی بحث ها در ستاد ارتش آمریکا – که با تمدید شش ماهه حضور نظامیان آمریکایی در سوریه به پایان رسید- به طور خاص روی ارتباط ضرورت باقی ماندن این نیروها و مبارزه با بقایای داعش متمرکز بود.

مسئولان نظامی و در صدر آنها “ژوزف فوتیل” و “بریت مک گورک” نقش بزرگی در مقاعد کردن ترامپ برای صرف نظر کردن از ایده خروج فوری (نظامیان آمریکایی از سوریه) بازی کردند، اما اینها که مهلتی شش ماهه گرفتند؛ ممکن است تمایل به بهره برداری از این مهلت برای سازماندهی دوباره اوضاع میدانی و مهیا کردن بهانه‌هایی داشته باشند که بتوانند از طریق آن، در آینده نیز به تمدید دوباره مهلت حضور این نظامیان در سوریه دست یابند.

گروه داعش دو ناحیه اصلی در شرق سوریه را در کنترل خود نگه داشته است. مهمترین و بزرگترین آن، در چارچوب منطقه نفوذ آمریکا واقع است و طول 120 کیلومتر مربع از مرز سوریه با عراق – یعنی از شمال شهر البوکمال گرفته تا جنوب شهر الحسکه- را شامل می‌شود.

دومین ناحیه نیز در چارچوب منطقه نفوذِ درهم تنیده بین ارتش سوریه و هم پیمانانش از یک سو و پایگاه التنف آمریکا از سوی دیگر قرار دارد و همین امر جلوی ارتش سوریه را برای کنترل این منطقه و پایان دادن به حیات داعش در آنجا گرفته است زیرا براساس گفته‌های رسمی مسکو، عناصر داعش کمک و تسهیلات از آنچه آن را “سوراخ سیاه” (یعنی پایگاه التنف آمریکا) می‌خوانند، دریافت می‌کنند.

این ناحیه همان جایی است که داعش از آنجا حملات اخیر خود علیه مواضع ارتش سوریه در صحرا را سازماندهی و آغاز کرد. این ناحیه از “سبخه” در ریف جنوب غربی دیرالزور آغاز شده و تا جنوب شرقی شهر السخنه ادامه می‌یابد.

جالب است که گروه تروریستی داعش مواضع ارتش سوریه را با حملات مکرر خود هدف قرار می‌دهد؛ در حالی که از هرگونه اصطکاک با نیروهای آمریکایی یا نیروهای موسوم به “نیروهای سوریه دموکراتیک” (قسد) که از حمایت آمریکا برخوردار است، پرهیز می‌کند؛ به گونه‌ای که داعش حمله‌ای به مواضع نیروهای “قسد” از ناحیه اول که در مجاورت مهمترین چاه‌های نفت و گاز در منطقه واقع است، انجام نداده است.

حتی وقتی که نیروهای “قسد” حدود 200 جنگجوی خود را از جبهه‌های شرق سوریه خارج کرده و آنها را برای حمایت شهر عفرین در برابر اشغال ترکیه به این شهر اعزام کردند؛ گروه داعش برای استفاده از این فرصت برای اجرای هرگونه حمله‌ای تلاش نکرد؛ با وجود اینکه سران گروه داعش و سرکردگان ارشد نظامی این گروه در آن ناحیه یا دستکم در ناحیه مجاور آن از سمت عراق حضور داشتند .

این اطلاعات و داده‌ها را نمی توان تصادفی دانست؛ به ویژه در سایه این حقیقت شناخته شده که داعشی که در این منطقه حضور دارد همان داعشی است که با معامله با نیروهای آمریکایی و کُرد از استان رقه خارج شد. این همان معامله‌ای است که شبکه “بی بی سی” آن را “پلید” توصیف کرد.

چه بسا تشدید درگیری بین موسکو و واشنگتن در شرق سوریه که خود را به طور خاص در فوریه گذشته با حمله هوایی جنگنده‌های آمریکایی به آنچه آن را به زعم خود ستون‌های نظامی “مزدوران روس” خوانده بودند، نشان داد؛ یکی از عوامل پیچیده‌ای باشد که در باقی ماندن گروه تروریستی داعش و جلوگیری از حمله سنگین به موجودیتش در این منطقه سهیم بوده است، زیرا این گروه تروریستی با حملات مکرر خود، روزنه‌ای برای فشار بر نیروهای سوریه و نیروهای همپیمانش در جنوب رودخانه فرات به شمار می‌رود تا آنها در اندیشه عزیمت به مناطق نفوذ آمریکا برای بازپس‌گیری چاه‌های نفتی نباشند که بخش بزرگی از درآمد ملی سوریه را تشکیل میدهد.تسنیم