جهان بر لبه پرتگاه ایستاده است

عمومی

وزیر امور خارجه آلمان در “کنفرانس امنیتی مونیخ” نسبت به تحولات بین‌المللی ابراز نگرانی کرد و در سخنرانی خود گفت که جهان در اوایل سال ۲۰۱۸ بر لبه پرتگاه ایستاده است

به نقل از خبرگزاری فرانسه، زیگمار گابریل، وزیر امور خارجه آلمان در کنفرانس امنیتی مونیخ به رهبران جهان و مقام‌های دفاعی گفت: همزمان با افزایش نفوذ چین در عرصه جهانی، آمریکا و اروپا لازم است به همبستگی‌های تاریخی خودشان بازگردند و همکاری کنند یا با خطر عقب‌ماندگی مواجه نشوند. به همان اندازه که اروپا به آمریکا نیاز دارد، آمریکا هم نیازمند اروپاست و اکنون زمان آن نیست که دنبال منافع ملی انفرادی باشیم.

او گفت، از زمان جنگ جهانی دوم آلمان از مزیت یک رابطه مستحکم با آمریکا برخوردار بوده و از واشنگتن دموکراسی، چند جانبه‌گرایی، قوانین بین‌المللی و اصول تجارت آزاد را آموخته است.

گابریل تاکید کرد: شاید به طریقی بتوان توضیح داد که چرا ما آلمانی‌ها علی‌الخصوص زمانی که به آن سوی آتلانتیک می‌نگریم نگران می‌شویم زیرا دیگر آمریکایمان را نمی‌شناسیم.

گابریل از سیاست‌های ایالات متحده آمریکا و دولت ترامپ انتقاد کرد. به باور او تصمیم‌ها و رفتار سیاسی دولتمردان آمریکا غیرقابل پیش‌بینی و محاسبه شده و همین امر از اعتمادپذیری به سیاست آمریکا کاسته است.

گابریل گفت این آمریکایی که امروز ما شاهد آن هستیم، همان آمریکایی نیست که ما می‌شناختیم. وزیر امور خارجه آلمان در همین رابطه گفت: «باید آمریکا را بر اساس کدام سنجه‌ها ارزیابی و قضاوت کرد؟ بر اساس رفتار و اقدامات آن‌ها، بر اساس اظهارات‌شان یا بر اساس توییت‌های‌شان؟»

وزیر امور خارجه آلمان با اشاره به این موضوع که روسیه و چین، نظم لیبرالی کشورهای غربی را به چالش کشیده‌اند، از آمریکا خواست به همکاری تنگاتنگ با شرکای اروپایی‌اش پایبند باشد.

توافق هسته‌ای با ایران

وزیر امور خارجه آلمان نسبت به خروج آمریکا از توافق هسته‌ای با ایران هشدار داد. او گفت: ما به دوستان آمریکایی خود توصیه می‌کنیم که مانع از شکست توافق هسته‌ای با ایران شوند

گابریل گفت که این توافق محصول همکاری مشترک همه کشورهای حاضر در مذاکرات اتمی با ایران بوده و آلمان کماکان به برجام پایبند است.

وزیر امور خارجه آلمان در عین حال تاکید کرد که آلمان و متحدان این کشور می‌بایست با بهره گرفتن از سیاست‌هایی مشترک جلوی نفوذ ایران در منطقه را بگیرند. 

به باور گابریل، یافتن راه حلی برای جنگ سوریه و یمن، از جمله مسائلی است که می‌تواند از نقش ایران در منطقه بکاهد.

سوریه و کره شمالی

زیگمار گابریل در بخش دیگری از سخنان خود به جنگ داخلی سوریه اشاره کرد و گفت که این جنگ پس از گذشت ۶ سال به جنگ نیابتی بین قدرت‌های منطقه‌ای و بین‌المللی بدل شده است.

وزیر امور خارجه آلمان، از احتمال سرایت خطر جنگ سوریه به دیگر کشورها و به‌ویژه خطر رویارویی بین متحدان آلمان نیز سخن گفت.

به باور گابریل، برگزاری المپیک زمستانی در کره جنوبی صرفا باعث توقف موقت تنش خطرناک در ارتباط با مناقشه اتمی کره شمالی شده و از این رو خطر تشدید مجدد تنش منتفی نیست.

اوکراین و تحریم روسیه

گابریل از تخفیف تحریم‌ها علیه روسیه در ارتباط با بحران اوکراین دفاع کرد. وزیر امور خارجه آلمان گفت: من می‌دانم که موضع رسمی در این باره چیز دیگری است

گابریل در دیدار خود با سرگئی لاوروف، همتای روسی خود که در حاشیه “کنفرانس امنیتی مونیخ” صورت گرفته بود، مواضع خود مبنی بر کاهش سطح تحریم‌های روسیه را اعلام کرد. وزیر امور خارجه آلمان خواستار برقراری آتش بس در شرق اوکراین و همچنین انتقال جنگ‌افزارهای سنگین از این منطقه شد.

گابریل گفت که از پیشنهاد پوتین در زمینه برقراری آتش بس و استقرار نیروهای محافظ صلح سازمان ملل در اوکراین حمایت می‌کند. بنا بر اظهارات وزیر امور خارجه آلمان، از زمان طرح پیشنهاد پوتین حدود ۶ ماه می‌گذرد و از این رو، باید بی‌درنگ در راه اجرای این پیشنهاد اقدام شود.

رئیس دستگاه دیپلماسی آلمان همچنین گفت اگر بتوان آتش‌بسی با کمک صلحبانان سازمان ملل متحد در شرق اوکراین اجرا کرد، از کاهش برخی تحریم‌ها علیه روسیه استقبال می‌کند. او گفت “واقع‌بینانه نیست که روی اجرای کامل توافقات صلح مینسک پیش از هرگونه تحریم‌زدایی علیه مسکو تاکید کنیم..”

به گفته گابریل، هنوز اختلافات اساسی بر سر پیشنهاد روسیه برای استقرار نیروهای صلحبان در شرق اوکراین وجود دارد اما او این دیدگاه را یکی از معدود گزینه‌های واقع‌بینانه برای ایجاد پیشرفت و خاتمه خشونت‌ها در اوکراین می‌داند؛ خشونتی که حدود ۱۰ هزار کشته از سال ۲۰۱۴ در این منطقه باقی گذاشته است.

گابریل همچنین در حاشیه کنفرانس مونیخ با حضور حدود ۵۰۰ سیاستمدار ارشد و نیز مقام‌های نظامی و کارشناسان، تحریم‌های ضد روسیه را “تحریم‌های مبهمی” خواند که به سایر کشورها هم آسیب می‌زند. به گفته او، حذف تدریجی تحریم‌ها می‌تواند پس از استقرار صلحبانان سازمان ملل در دونباس آغاز شود.

گابریل مکررا تاکید دارد در صورت اجرای موفقیت‌آمیز ابتکارعمل استقرار صلحبان در شرق اوکراین، کاهش فشار تحریم‌ها بر روسیه انجام شود. با این حال، موضع کلی اروپا بر آن است که این بلوک استقرار صلحبان‌ها در شرق اوکراین را با لغو تدریخی تحریم‌های ضد روسیه مرتبط نداند.