نویسنده و تحلیلگر بارز جهان عرب از تندادن عربستان به باجخواهی رئیسجمهور جدید آمریکا برای ادامه بقای خود سخن گفت
عبدالباری عطوان نویسنده و تحلیلگر بارز جهان عرب در مقاله خود در روزنامه رأی الیوم به اظهارات اخیر دونالد ترامپ رئیس جمهور آمریکا درباره ایجاد بهاصطلاح “مناطق امن” در سوریه و یمن و اهداف آن و گفتههای خفتبارش علیه کشورهای عربی پرداخت و نوشت: دونالد ترامپ رئیس جمهور جدید آمریکا با بیان این گفته که “خواهان ایجاد مناطق امن در سوریه و نظایر آن برای آوارگان است و کشورهای عرب حوزه خلیج فارس هم باید هزینه کامل آن را بپردازند”، همه خطوط قرمزِ گستاخی و بیشرمی را پشت سر گذاشت. همچنین این جمله به او نسبت داده شده که خطاب به کشورهای عرب گفته است: “شما بهجز پول چی دارید”؟.
نکته قابل توجه در اظهارات ترامپ فقط در نگاه حقارتآمیز او به این کشورهای عربی خلاصه نمیشود بلکه او از عزم خود برای ایجاد مناطق امن دیگری در غیر از سوریه سخن میگوید و میگوید که “فاکتور” آن را به کشورهای عرب حوزه خلیج فارس خواهد فرستاد تا هزینه را بهطور کامل پرداخت کنند و چهبسا پاداش هم بدهند.
ما عین حرف ترامپ را نقل میکنیم که گفت: “پولهای کشورهای عرب حوزه خلیج فارس در مقابل بقاء… جز پول چیزی ندارید و بدون وجود ما موجودیتی ندارید…”.
این سخنان پلیدترین نوع باجخواهی و قلدری و نگاه نژادپرستانه از دست بالا به حساب میآید.
در مقابل همه این اهانتهای ترامپ، انتظار داشتیم که واکنش یا اظهار نظری از سران کشورهای عرب حوزه خلیج فارس یا امپراطوریهای رسانهای آنها و شاخههای ضربت آنها علیه اینگونه اهانتها داشته باشیم اما انتظار ما طول کشید و فکر هم نمیکنیم که بیانیهای در این زمینه صادر شود زیرا آنها سکوت را برای خود بهعنوان ایمنترین گزینه انتخاب کردهاند.
ترامپ اکنون از ایجاد مناطق امن در سوریه و یمن صحبت میکند و سخنگوی او تأکید میکند که سلمان بن عبدالعزیز شاه سعودی با این رویکرد در جریان تماس تلفنی دو هفته پیش با ترامپ موافق بوده است. این موافقت بدان معنا است که (آل سعود) آماده است که برای ادامه بقا هزینه کامل را بپردازد.
عطوان هدف از ایجاد بهاصطلاح “مناطق امن” را مقدمهای برای تقسیم کشورها دانست و به مواردی از آن در گذشته اشاره کرد و نوشت: ایجاد منطقهای امن در سوریه در مساحت پنجهزار کیلومتر چهبسا مقدمهای برای تقسیم سوریه به مناطق طائفهای و نژادی درگیر در آینده خواهد بود.
این نویسنده افزود: ترکیه و نیروهایش که هماکنون دو شهر جرابلس و الباب را در اشغال دارند، در این نقشه دست دارند. آنکارا در مسیر پیشروی بهسمت شهر منبج و بعد از آن رقه حرکت میکند، چهبسا در مرحله بعد بهسمت شهر دمشق پایتخت سوریه نیز پیشروی کند زیرا رجب طیب اردوغان پیشتر بهصراحت از آن سخن گفته بود؛ قبل از اینکه زیر فشار روسیه عقبنشینی کند.
وی سپس این سؤال را مطرح میکند که “پاسخ سوریه و همپیمانانش در ایران و لبنان چه خواهد بود که حضور نیروهای ترکیه در خاک سوریه را نقض حاکمیت و اشغال خاک این کشور میدانند؟”.
عطوان نوشت: ایجاد مناطق امن برای کشورهای عرب حوزه خلیج فارس روندی بسیار هزینهبر خواهد بود و چهبسا به دهها میلیارد دلار برسد زیرا آمریکا و ترکیه فاکتور هر سورتی پرواز هواپیماهای خود و تحرک تانکها و نظامیان خود و شلیک هر گلوله و لیتر بنزین مورد استفاده در خودروهای زرهی و تانکهای خود را برای این کشورها ارسال خواهند کرد. آیا این کشورها میتوانند اینهمه هزینه را تحمل کنند؛ درحالی که برخی از آنها میلیاردها دلار از بازارهای مالی جهانی برای جبران کسری بودجه خود قرض میگیرند و سیاست ریاضت اقتصادی علیه شهروندانشان اعمال میکنند؟
بهنوشته عطوان، سوریه هماکنون روی میز تقسیم و تجزیه با پولهای عربی و ساطورهای ترکیه و نقشههای آمریکا قرار دارد. این یک جنایت جنگی به تمام معنا و سیلی اهانتآمیزی به هرچیزی است که اسم آن عربی است.
ترامپ بهطور قطع ثمره این باجخواهی شرمآور را خواهد چید و کشورهای عرب حوزه خلیج فارس را به لبه پرتگاه ورشکستی سوق خواهد داد و منطقه عربی را یکی پس از دیگری از هم خواهد گسست و او این حرف را با صراحت کامل گفت که “شما چیزی جز پول ندارید و وجود شما بسته به ماست”.
عطوان در پایان مقاله خود خطاب به کشورهای عرب حوزه خلیج فارس گفت: به شما این ائتلاف جدید را تبریک میگویم که تا آخرین دلار شما را از شما خواهد گرفت.
اعراب خلیج فارس در خرید سلاح رکورد زدند
تازه ترین داده های آماری از خریدهای تسلیحاتی کشورهای عربی حوزه خلیج فارس حاکیست این کشورها به رغم کسری بودجه ناشی از نوسان قیمت نفت در بازارهای جهانی همچنان به خریدهای تسلیحاتی گسترده ادامه داده و در سال 2016 پانزده درصد بیشتر از میانگین جهانی سلاح خریداری کرده اند.
اعراب حوزه خلیج فارس که در شرایط مالی حادی به سر می برند هزینه های نظامی خود را به شکل بی سابقه ای افزایش داده اند به گونه ای که سعودی ها با خرید 82 میلیارد دلار سلاح طی سال 2016 در این زمینه پیشرو هستند. هزینه های کلان عربستان سعودی تا سال 2020 به روند تصاعدی خود ادامه می دهد و به87 میلیارد دلار خواهد رسید.
دولت کویت نیز در همین راستا سفارش خرید 28 فروند جنگنده «اف 18» را ارائه کرده و امارات سفارش 60 فروند جنگنده از انگلستان و فرانسه کرده است.مذاکرات سعودی نیز مشغول مذاکره برای خرید جنگنده یوروفایتر و اف 15 است. کشورهای عربی حوزه خلیج فارس همزمان به خرید سامانه دفاع موشکی و قطعات نظامی برای تقویت سلاح های خود نیز ادامه می دهند. نتایج یک تحقیقات سیاسی نیز در زمینه تحولات امنیتی در آمریکا نشان داد که دولت باراک اوباما بیش از دو برابر دوره جورج بوش پسر به کشورهای عربی حوزه خلیج فارس سلاح فروخته است. براساس تحقیقات روزنامه الرای کویت، کشورهای عربی حوزه خلیج فارس و دیگر کشورهای عربی خریدار اصلی سلاح از دولت اوباما طی هشت سال ریاست جمهوری وی بودهاند و از نظر هزینه و قیمت نیز این شاخص های آماری دو برابر دوره جورج بوش بوده است. نتایج تحقیقات روزنامه الرای کویت همچنین نشان می دهد حجم فروش سلاح از سوی دولت اوباما به کشورهای عربی در مقایسه با دیگر روسای جمهوری آمریکا بالاترین درصد فروش از زمان جنگ جهانی دوم بوده است. این تحقیقات همچنین نشان می دهد دولت آمریکا طی پنج سال اخیر سیاست فروش سلاح به تعداد بیشتری از کشورهای در حال توسعه را افزایش داده تا این کشورها از راه درگیری های مستقیم با یکدیگر مشکلاتشان را حل و فصل کنند و دیگر آمریکایی ها به بهانه برقراری صلح و دمکراتیک، حضور مستقیم در درگیری ها پیدا نمی کنند. در همین راستا وزارت امور خارجه آمریکا نیز در گزارشی اعلام کرد کشورهای عضو شورای همکاری خلیج فارس از ماه می 2015 میلادی (آغاز جنگ عربستان علیه یمن) بیش از 33 میلیارد دلار انواع سلاح از آمریکا خریداری کردند.ایرنا