طی ششماه گذشته، کدام مناطق از دنیا شاهد اعمال خشونت علیه غیرنظامیان و برگزاری تظاهرات اعتراضی بودهاند؟
مسئله خشونت علیه غیرنظامیان و تظاهرات، همواره یکی از مسائل مورد علاقه رسانهها است. این رخدادها همچنین از جمله اطلاعات مهم برای تحلیلهای سیاسی، اقتصادی و اجتماعی است که دستیابی به آنها خصوصا برای مقایسه بین کشورهای مختلف به آسانی مهیا نیست.
«دانشگاه جورجتاون» آمریکا به همکاری یکی از بنیانگذاران شرکت «یاهو»، با حمایت «مؤسسه صلح سازمان ملل متحد» و همچنین امکانات «گوگلایدیا»، یک مرکز جمعآوری و پردازش داده برای رصد مداوم و جهانشمول این رخدادها تدارک دیدهاند. این مرکز که به اختصار GDELT نامیده میشود، که شامل حروف اول عبارات Global Database of Events, Language, and Tone یا «پایگاه دادههای جهانی رخدادها، زبان و لحن» است.
یکی از جالبترین خروجیهای این مرکز، نقشه جهانشمول «تظاهراتها» و «خشونتها علیه غیرنظامیان» است که هر 24 ساعت یکبار و براساس اطلاعات جمعآوری شده از مراکز اطلاعرسانی و خبری در گوشه و اکناف جهان طی 180 روز پیش از آن (ششماه گذشته)، رأس ساعت 6 صبح به وقت شرقآمریکا – 14:30 به وقت تهران – به روز شده و روی نقشه به نمایش در میآید. در این گزارش به چهار بخش این نقشه که آخرین بهروزرسانی آن مربوط به 6 صبح 21 آوریل (14:30 یکم اردیبهشت) است، نگاهی میاندازیم. در این گزاش چهار بخش از این نقشه جهانشمول که شامل 1) آمریکای شمالی، 2) اروپا، 3) خاورمیانه و 4) آسیای جنوبی و شرقی به تصویر کشیده شده است.
لازم به ذکر است که در این نقشهها، نقطههایی به دو رنگ اصلی بنفش و قرمز مشاهده میشود:
رنگ بنفش به مثابه رخداد تظاهرات
رنگ قرمز به مثابه رخداد خشونت علیه غیرنظامیان
1) آمریکای شمالی، همانگونه که مشاهده میشود، تقریبا تمامی عرصه کشور آمریکا طی ششماه گذشته شاهد رخدادهای تظاهرات و خشونت علیه غیرنظامیان بوده است. البته، در یک نگاه گذرا، به نظر میرسد که ساحل شرقی آمریکا وضعت بغرنجتری داشته است و در کل خشونتها علیه غیرنظامیان با نسبت بالایی بر تظاهراتها چربیده است.
2) اروپا؛ وضعیت در قاره اروپا نسبت به آمریکا شمالی بهتر بوده است. با این حال، در این نقطه از جغرافیا نیز آنچه در این نقشه مشاهده میشود بر این دلالت دارد که خشونتها علیه غیرنظامیان چندان کم نبوده و تعداد آن از تظاهراتها بیشتر بوده است.
3) خاورمیانه؛ همانگونه که در این نقشه مشاهده میشود، اراضی اشغالی فلسطین، سوریه، شرق بغداد، و مناطق مجاور افغانستان و پاکستان، کانون خشونتها علیه غیرنظامیان در این منطقه بوده است. البته کشورهای هند و میانمار (هرچند این دو کشور البته جزو خاورمیانه به حساب نمیآیند) نیز دوران پرافتوخیزی را گذرانده و شهرهای آنها شاهد تعداد قابل توجهی خشونت علیه غیرنظامیان و تظاهراتها بودهاند.
4) جنوب و شرقآسیا، اگر از دو سرزمین هند و میانمار صرفنظر کنیم، شاید بتوان گفت که شرق آسیا، خصوصا با توجه به جمعیت انبوه آن، شاهد کمترین میزان تظاهراتها و خشونتها علیه غیرنظامیان بودهاند.