عالیترین مشاوران نظامی و سیاست خارجه دولت آمریکا، تغییر بزرگ استراتژیکی را برای فعالیت این کشور در افغانستان پیشنهاد دادهاند که میتواند به بازگرداندن واشنگتن به جنگ با طالبان منجر شود
به نوشته روزنامه واشنگتن پست، این برنامه جدید که هنوز به تصویب دونالد ترامپ، رییسجمهور آمریکا نیاز دارد، به عنوان بخشی از اقدامات برای عقب راندن شورشیان طالبان و کشاندن آنها به میز مذاکره، خواهان افزایش نقش نظامی آمریکا در افغانستان است.
به گفته مقامات آمریکایی، این برنامه در پایان جریان بازنگری سیاستهایی است که حول تمایل ترامپ برای جلوگیری از تشدید شرایط امنیتی در افغانستان شکل گرفته است.
این استراتژی جدید که مورد حمایت کابینه نیز قرار دارد به پنتاگون و نه کاخ سفید این اختیار را میدهد تا تعداد نیروهای خود در افغانستان را تعیین کند و به ارتش اختیاراتی گستردهتر برای انجام حملات هوایی علیه شبهنظامیان طالبان اعطا کند. این برنامه همچنین محدودیتهای دوران اوباما که فعالیت نیروهای نظامی این کشور در افغانستان را محدود میکرد لغو میکند.
نتیجه این مجموعه تغییرات، لغو اقدامات دولت اوباما از جمله کاهش پایدار نقش ارتش آمریکا در افغانستان، مخاطرات جنگی و هزینههای آن برای این کشور آن هم ۱۵ سال پس از ورود واشنگتن به افغانستان خواهد بود.
انتظار میرود ترامپ پیش از نشست سران ناتو در ۲۵ مه درباره این تغییر تصمیم نهایی را اتخاذ کند.
برخی مقامات آمریکایی میگویند هنوز مشخص نیست ترامپ، که ابراز نظرات اندکی درباره طولانیترین جنگ این کشور داشته، نسبت به برنامه افزایش نقش نظامی آمریکا در افغانستان تمایل نشان دهد. این در حالی است که او بارها نسبت به حضور نیروهای آمریکایی در درگیریهای خارجی هشدار داده و همچنین نسبت به اتخاذ مواضع سنگینتر علیه تروریسم ابراز تمایل کرده همچنین نشان داده که استفاده از نیروهای نظامی خوشحالش میکند.
این استراتژی جدید، محصول افزایش نگرانیهای ارتش آمریکاست که طی سالها، تصور فرسوده شدن طالبان ، تقویت حیات یک حکومت ائتلافی و به خطر افتادن پایگاههای کلیدی آمریکایی در مبارزه با گروههای تروریستی چون داعش و القاعده در سراسر شرق آسیا آن را بر هم زده است.
در این میان در حالی که این طرح منتظر بررسی و تایید از سوی رییسجمهور آمریکاست هنوز با مقاومت برخی مقامات ارشد این کشور روبروست مقاماتی که از تکرار تصمیمات پیشین برای افزایش اقدامات نظامی که تنها پیشرفتهای موقتی ایجاد کرد، راضی نیستند.
در کاخ سفید، کسانی که با این طرح مخالف هستند با اشاره به هربرت مکمستر، مشاور امنیت ملی ترامپ، آن را “استراتژی جنگ مکمستر” نام نهادهاند. مکمستر که زمانی در افغانستان اقدامات ضد فساد را رهبری میکرد و یکی از معماران ورود نیروهای آمریکایی به عراق در دولت جورج بوش بود، قوه محرک پشت این استراتژی جدید است.
بر اساس این برنامه تعداد نیروهای آمریکایی در افغانستان حداقل تا ۳۰۰۰ تن افزایش مییابد همچنین از کشورهای ناتو خواسته خواهد شد تا تعداد نیروهای خود را در این کشور افزایش دهند. آمریکا در حال حاضر در افغانستان حدود ۸۴۰۰ نیرو دارد.
برخی مقامات آمریکایی همچنین میگویند، با توجه به اتفاقاتی که در گذشته رخ داده است، افزایش تعداد نیروها و کمکهای آمریکا به این کشور احتمالا به توانایی اشرف غنی، رییسجمهور افغانستان در ریشهکن کردن فرماندهان ناموفق در ارتش و کاهش فساد در این کشور برمیگردد.
سوال اصلی که در دل این استراتژی مطرح میشود این است که آیا افزایش تعداد نیروهای آمریکایی و هماهنگی آن با نیروهای کارآمدتر افغان علیه طالبان، آیا میتواند فشار کافی را برای سوق دادن جنگ به سمت مذاکرا ایجاد کند؟
کسانی که با این طرح مخالفند میگویند افزایش نیروها در دوران اوباما تا ۱۰۰ هزار نفر هم به بازگرداندن طالبان به میز مذاکرهای با حضور آمریکا منجر نشد.
با این حال این استراتژی در زمان حیاتی برای افغانستان مطرح شده است؛ زمانی که این کشور قربانیان زیادی در مسیر مقابله با طالبان میدهد و هنوز هم فساد و رهبری ضعیف رنج میبرد. ایسنا